Tänään saimme odotetun lähetyksen Vom-koiranruokaa (www.vomoghundemat.no).  Eli 20 kg:n jäinen köntsä mitä sitten isännän kanssa sahasimme annospaloiksi ja pakastimme. Ja huomenna tulee toinen samanlainen köntti, joten sitten on evästä vähäksi aikaa.

Ensimmäisen käppänäni kanssa barffasin (barf tulee sanoista bones and raw food) eli koira söi sitä mitä susi luonnossa vapaana eläessään söisi. Barfiin kuuluu kasvissosetta sekä lihaisia luita. Kasvissosetta siksi, että susi syö saaliseläimestä ensimmäiseksi vatsalaukun, jossa on puoliksi sulanutta sisältöä. Raakoja kasviksia koira ei pysty sulattamaan muuten kuin hyvin soseutettuna, raastaminen ei riitä.

Siihen aikaan barffaaminen oli melko työlästä, koska kaikki ruoka piti tehdä itse ja huolehtia myös lisäravinteista. Nyt näyttää ainakin Mustista ja Mirristä löytyvän kaikki mitä raakaruokintaan tarvitaan pakasteina, ja netistäkin niitä saa tilata. Minä olen tämän kolmikon kanssa mennyt oli vieläkin matalammasta aidasta, kun löysin kanavan mistä tuota Vomia saa. Ainakin rekikoirat käyttävät sitä, mutta saatavuus on melko huonoa kun ruoka tulee Norjasta pakasteena. Vom on raakaa täysravintoa, joka siis sisältää kaiken mitä koira tarvitsee ja ravintolisiä ei tarvita. Se ei sisällä viljaa eikä lisäaineita. Viljaahan koira ei tarvitse.

Perinteinen barffaus tulisi aika kalliiksi tämän lauman kanssa. Kuivamuonissa on tietysti laadukkaita ja vähemmän laadukkaita, mutta kaikki ne sisältävät viljaa ja muita täyteaineita plus ison määrän lisäaineita. Ei ihme että koirien allergiat ja sairaudet ovat lisääntyneet huimasti. Tällä EN tarkoita syyllistää ketään joka niitä käyttää, useimmille koirille ne sopivat oikein hyvin ja ovat varma ja helppo valinta. Omistani huomaan että voivat paremmin kun syövät raakaravintoa, silmien rähmiminen vähenee ja ennenkaikkea jätökset vähenevät huomattavasti eli koirat käyttävät ruoan tarkasti hyväkseen. Ja maistuvuus on taattu, harvapa koira ronklaa kun saa syödäkseen kunnon tuoreen liha-aterian!